Pasta-Cila

Pasta Cila Boya Koruma Nasıl Yapılır?

Bu yazımda pasta cila boya koruma nasıl yapılır, nasıl yapılmalıdır ve biz bu uygulamaları nasıl yapıyoruz, bu konulara değineceğim.

Sektörün kalıplaşmış iki kelimesi pasta-cila çok basit görünse de işin içine girildiğinde çok farklı detaylar ortaya çıkmaktadır. Eskiden elle üstübü ile bile yapılan pasta cila uygulamaları artık çok farklı boyutlara geçmiş, çok farklı teknolojiler kullanılmaktadır ve çok da gereklidir.

Pasta Cila Nasıl Öncesi Yapılan Uygulamalar Nelerdir?

Pasta cila uygulaması öncesinde araç detaylı şekilde yıkanır. Dış yıkaması tamamlandıktan sonra demir tozu temizliği yapılır. Linkte demir tozu temizliğinin detaylı anlatımını bulabilirsiniz. Demir tozu temizliği sonrasında araç tekrar yıkanır ve kil uygulamasına başlanır. Kil hamuru, kil bezi veya kil diski ile uygulanabilir.  Benim şahsen gördüğüm en sağlıklı yöntem kil hamuru ile yapılan kil temizliğidir. Diğer bir yazımda da bu konudan bahsetmiştim, buraya tıklayarak o yazıyı da okuyabilirsiniz. Kil temizliği sonrası araç yüzeyi silinebilir de su ile durulanabilir de uygulama ustasının tercihine kalmıştır.

Yüzey hazırlıkları tamamlandıktan sonra boya ölçüm cihazı yardımı ile aracın boya durumu ölçülür ve notlar alınır. Bunun nedeni pasta uygulaması sırasında hangi bölgenin ne kadar pasta yapmaya izin verdiğini anlamaktır. Yine çizikler giderilirken de boya ölçüm cihazı ile ara ara ölçümler yapmak faydalı olacaktır. Çünkü boyada oluşturulan bir yanığın geri dönüşü yoktur. Yanık olmasa bile boya yüzeyini çok aşırı inceltmek sakıncalıdır.

Pasta Cila Uygulaması Detayları Nelerdir?

Kil temizliği de bittikten ve boya durumu ölçüldükten sonra araç pasta yapmaya hazırdır. Oto Pasta Cila uygulamasına başlarken hangi araçta hangi pastanın veya hangi keçenin verimli olacağını bilmek gerekir. Bilinmiyorsa farklı keçeler ve pastalar ile denemeler yapılarak kullanılacak olan pasta seçilir. Burada bir uyarıda bulunmak istiyorum. Genellikle müşterilerimiz hangi marka pasta cila ürünü kullanıldığını merak ediyor. Bu tamamen yanlıştır. Her araçta her pasta aynı sonucu vermez. Araç için doğru pasta kullanılsa bile uygulama ustası işi bilmiyorsa yine sonuç alamaz. O nedenle burada ustanıza güvenmeli güvenmiyorsanız iş vermemelisiniz. Benim kullandığım ve sevdiğim pasta markaları Menzerna 300-400, 3D 501, Koch Chemie H8-H9. Bu pastalar mükemmel sonuçlar veriyor.

1. Aşama: Kalın Pasta İle Derin Çizik Giderme

Buradaki derin çizikten kasıt verniğin altına inmemiş ve tırnağa takılmayacak durumda olan çiziklerdir. Müşterilerimiz anahtar veya çivi ile çizilmiş bir çiziğin bu pasta uygulaması ile geçeceğini düşünmekteler fakat bu yanlıştır. Pasta vernik yüzeyi üzerinde çalışır ve çizik olmayan yerleri çizik seviyesine indirerek yüzeyi düzleştirir. Sonrasında parlatma uygulaması yapılır, o bir sonraki madde.

Kullanılacak olan pasta ve keçe seçildikten sonra yeteri miktarda pasta keçe üzerine koyularak 40×40 veya 50x50cm bir alanda uygulamaya başlanır. Pasta yaparken makina düz tutulur yavaş devirde çalıştırılır ve çizikler giderilene kadar uygulanır. Derin çizikler giderildikten sonra diğer alanlara farklı panellere geçilir.

pasta cila öncesi sonrası

2. Aşama: İnce Pasta İle Hare Giderme

İlk aşamada yapılan ağır pasta uygulaması sonrası yüzeyde keçenin izleri kalacaktır. Bu izler dikkatli bakıldığında veya spot ışık altında görünür. 2. Aşamada daha ince bir pasta ile keçenin bıraktığı izler giderilir ve yüzey parlatılır. Burada yine kullanılacak olan pasta ve süngeri aracın durumuna göre uygulama ustası seçecektir. Ben hare gidermede genellikle 3D 502, Menzerna 3000 veya 3800 kullanıyorum.

pasta cila öncesi sonrası sağ arka

3. Aşama: Hare ve Hologram Giderme

Yine 3. Aşamada da bir önceki pasta uygulamasının bıraktığı izler temizlenir. Daha ince bir pasta ve daha yumuşak bir sünger ile mümkünse orbital bir makina ile uygulanır. Orbital makine hem işi kolaylaştırır hem de çok daha iyi sonuçlar almamıza yarayacaktır. Rotary makine ile %100 başarılı sonuç almak neredeyse imkansızdır.

4. Aşama: Pasta Cila Sonrası Boya Koruma

Tüm aşamalar tamamlandıktan sonra araç yıkanır tüm pasta tozları ve kalıntıları giderilir. Arkasından boya koruma uygulaması yapılacağı alana alınır. Boya koruma uygulaması genellikle elle sünger yardımı ile yapılır. Ancak makina ile de yapılabilir. Boya koruma ürünleri de çok çeşitlidir fakat genelde aynı özellikleri taşırlar. Burada şunu belirtmek istiyorum, hiçbir boya koruma seramik kaplama kadar etkili değildir. Seramik kaplama fiyatları sayfamızda fiyatlandırmamızı görebilirsiniz.

mercedes a180 pasta cila boya koruma

Pasta Cila Uygulaması Ne Kadar Sürüyor?

Yukarıda anlattığım uygulamalar 3 saatle başlayıp 15-20 saate kadar sürebilir. Burada aracın durumu ve istenen sonuç süreyi tamamen değiştirmektedir. Pasta cilanın yanına oto kuaför de yapılırsa süre ortalama 8-9 saattir. Ama dediğim gibi net bir saat vermek imkansızdır.

Son not ve açıklamam şu şekilde. Lütfen araçlarınıza uygulama yaptıracağınız zaman aracınızı göstererek fiyat alın. Aracınızı yaptıracağınız yere değil yapacak olan ustaya güvenin. Çünkü yapacak olan yer ne kadar büyük olursa olsun uygulamayı bir usta yapacaktır. Ve son tavsiyem çok araç sirkülasyonu olan yerleri veya randevu ile çalışmayan yerleri tercih etmeyin. Bu iş özen isteyen zaman ve bilgi isteyen bir iştir ve kargaşada kesinlikle olmaz.

Pasta cila fiyatları hakkında bilgi almak için lütfen bizimle iletişime geçin. Pasta cila fiyatları aracın durumuna göre değişmektedir. Yukarıda da uzun uzun anlattığım gibi ezbere ve aynı standartta maalesef uygulama yapılamıyor ve yapılmaması gerekiyor. Bu nedenle fiyatlar hakkında daha net bilgi için aracınızı göstermeniz gerekmektedir.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

2 Yorum

  1. Merhaba
    Aracımda ağaç ağlaması denen küçük reçine izleri var. Aynı zamanda çalı çiziği bulunmakta.
    Bunlar konusunda yardımcı olabilir misiniz?
    Teşekkürler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu