Seramik Kaplama Nasıl Yapılır?
Bu yazımda seramik kaplama nasıl yapılır veya iyi bir koruma için nasıl yapılması gerekir gibi soruların cevaplarını bulabilirsiniz.
Herkese merhaba. Seramik kaplama konusu son zamanlarda iyice insanların kafasını karıştırmaya başladığı için, en doğru bilgiyi en doğru şekilde hiçbir pazarlama güdüsü ile hareket etmeden en doğru şekilde anlatmaya çalışacağım. Seramik kaplama öyle bir yere geldi ki ortada çok fazla bilgi kirliliği var. İşin en kötüsü de seramik kaplama yapan ustaların bile ne yaptıkları hakkında hiçbir fikirlerinin olmaması. Her zamanki gibi madde madde gidelim.
Seramik Kaplama Nedir?
Seramik kaplama içeriğinde bulunan SİO2 maddesi ile aracın verniğine yapışıp orada sertleşerek çok uzun süreler koruma sağlayan bir maddedir. SİO2, silisyum dioksit veya silika olarak da anılabilmektedir. Bu madde ürünün içinde bulunması gereklidir ve bu miktar şahsi görüşüm minimum %75 olmalıdır. Bu oranı ve seramik kaplama ürünü hakkındaki tüm bilgileri MSDS raporlarında görebilirsiniz.
Bu nedenle bizim kullandığımız seramik kaplama ürünleri lisanslı ve msds raporu olan ve içeriğinde en az %75 silika barındıran ürünlerdir. Bu ürünlerden bazıları Ceramic Pro, Hikari Pro, CarPro CQuartz UK 3.0, IGL Coatings gibi markaların ürünleridir.
Nelere Dikkat Edilmelidir?
Seramik kaplama ürününü seçtik. Kaliteli lisanslı ürün tamam. Ama yine de herşey bitmiş değil. Seramik kaplama yapımı markadan daha da önemlidir. Çünkü 1 şişe ürün genelde 30ML olarak satılır. Bu 1 şişeden 3-4-5 araç yapılırsa yapılan kaplamadan hiçbir sonuç elde edilemez.
1 Şişe ürün ile maksimum 2 araç yapılıyor, tecrübeyle sabittir. Çünkü benim de uyguladığım gibi ürünü bol kullanarak yapılır ve 1 kat geçilirse yarım şişe çok rahat hatta 1 şişe de bitiyor. Nasıl uygulama yaptığımı görmek için Empode Car Care (@empodecarcare) • Instagram fotoğrafları ve videoları sayfamızı takip edebilirsiniz. Videolarda da görebileceğiniz üzere biraz abarttığım zamanlar da oluyor ama olması gereken budur. Takoza 3 damla ile bir panel bitirilirse o iş olmuyor.
Yüzey Hazırlığı Nasıl Olmalıdır?
Yukarıda belirttiğim maddeler orjinal bir ürünün yapımında ve kalıcılığındaki önemli hususlardı. Bu madde ise seramik kaplamanın kendini en iyi şekilde göstermesi yani aracınızın fabrikadan çıktığı gibi hatta ondan bile iyi görünmesi için gerekli uygulamadır. Bu sihirli uygulamamızın adı pasta cila olarak bilinen boya kusurları düzeltme ve yüzey parlatma uygulamasıdır.
Pasta Cila uygulaması ne kadar düzgün yapılır, boya kusurları ne kadar güzel giderilirse araç o kadar parlayacaktır. Boya kusurları giderilmeden de seramik kaplama yapılabilir tabi ama görüntü istediğimiz gibi olmayacaktır.
Seramik Kaplama Nasıl Yapılır? (Uygulama Süreci)
Tüm boya kusurları giderildikten, kaliteli bir seramik kaplama seçildikten ve müşterimizin talebi doğrultusunda oto kuaför uygulaması yapıldıktan sonra araç alkolle silinir. Alkolle silmenin amacı araç yüzeyinde pasta yağlarının tamamen giderilmesini sağlamaktır. Çünkü seramik kaplama direkt olarak verniğe temas etmelidir. Ne demiştik yazının başında, verniğe yapışıp sertleşerek kalıcı olur ve koruma sağlar.
Hazır olan aracımızın uygulamasına başlayabiliriz. Ben genelde kaputtan başlayıp komple bitirip sonrasında ön ve arka tamponları geçer bitiririm. Bunu yaparken ilk kat uygulamasında sürme işlemini yatay olarak yaparım. 1 saat bekledikten sonra 2. kat uygulanırken dikey olarak uygulama yaparım.
Bu şekilde iki kat olarak uygulamamızı yaptıktan sonra aracımız kürleşmeye bırakılır. Kürleşmeyi hızlandırmak için ısıtıcı kullanılabilir. Ben genelde kapalı alanda minimum 12 saat aracı bırakarak kürleşmenin tamamlanmasını bekliyorum.
Buraya kadar her şey tamam. Kaplamayı yaptık bitirdik. Ama bundan sonra araç sahibine de görev düşüyor.
Seramik Kaplama Yapılan Araç Nasıl Yıkanmalıdır?
Seramik kaplama uygulaması yapılmış olan aracın minimum 7-10 gün su veya deterjan ile temas etmemesi gerekmektedir. Çünkü kürleşmenin tamamen bitmesi bir hafta 10 gün sürmektedir. Bu sürecin sonunda ürün tamamen sertleşmiş ve kürleşmesi tamamlanmış olacaktır.
Bundan sonra araç kesinlikle fırça ile yıkanmamalıdır. Dönen fırçalara girmemelidir. Bu iki madde en önemlisi olmakla birlikte yıkama şampuanı da hayati önem taşımaktadır.
Aracı fırçasız yıkamak kolay ancak oto yıkamacıya aracınızı kendi şampuanınızla yıkatmak zor olabilir. Birçoğu bunu kabul etmeyebilir ama kendinize göre bir oto yıkama bulun ve mutlaka oto yıkama şampuanını kendiniz verin. Çünkü oto yıkamalarda kullanılan oto şampuanları aşırı derecede kostik içermektedir. Bu şampuanların kostikli olmasının nedeni kiri hemen çözmesi içindir fakat bu şampuanlar kiri çözerken aracın üzerindeki kaplamayı da çözmektedir. Farları sarartmakta ve plastik fitilleri çürütmektedir.
Oto yıkama şampuanını çok pahalı bişey almanıza gerek yoktur. Kostiksiz PH dengeli bir şampuan olması yeterlidir. Bu şampuanların kir çözme yeteneği tabiki biraz daha zayıftır ama en azından araca zarar vermemektedir. Şu anda araç yıkama şampuanı satışımız bulunmuyor ama en kısa zamanda müşterilerimizi bu dertten kurtarmayı düşünüyoruz. Seramik sonrası araç yıkama hakkında daha detaylı bilgi için buradaki yazımı okuyabilirsiniz. Daha detaylı bir anlatım mevcuttur.
Sonuç olarak bu yazıyı okur ve uygularsanız kesinlikle pişman olmazsınız. Kesinlikle ucuz olmayan ucuza yapılamayacak bir uygulamadır. Seramik kaplama yaptıracağınız zaman ne mekana, ne markaya ustanıza güvenmelisiniz. Güvenmediğiniz bir ustaya, kimin yaptığı belli olmayan bir yere aracınızı teslim etmenizi tavsiye etmiyorum.
Aklıma gelen her şeyi yazmaya çalıştım. Bunların haricinde sormak istediğiniz sorularınızı alttaki yorum bölümünden sorabilirsiniz.